Emaily v jedné doméně na Google i na svém serveru

Je možné mít emaily v jedné doméně jako ondrej@example.com na G Suite a monitoring@example.com na svém serverů? Ano, jde a není to těžké.

Používám G Suite z mnoha důvodů. Je to stabilní email, který funguje i když zbytek mé infrastruktury spadne, doručuje se do inboxu a nemusím řešit spam listy, mám na Google kalendář, kontakty a G Suite. To jsou asi hlavní důvody, proč jej používám.

Na druhou stranu, email účet stojí 4 EUR měsíčně a poštu si organizuji do více účtů. Dělám to zase z více důvodů. Dobře se mi s tím pracuje a některé emaily chci sdílet a některé ne. Nechci také stahovat všechny emaily na mobilu, zvlášť ty, které nemusím řešit akutně a chodí jich hodně. Stejně tak mi vadí filtrování Googlim způsobem narozdíl od standartniho Sieve. Není to možná nejlepší způsob, ale mě vyhovuje.

Dejme tomu, že používám doménu example.com. Používat email ondrej@example.com jako hlavní, ondrejsika@example.com na většinu služeb a webu (jako například ondrejsika+alza@example.com nebo ondrejsika+netflix@example.com), monitoring@example.com pro notifikace z monitoringu, wp@example.com pro notifikace z Worpresu a podobně.

Jelikož Google chce za každý účet v G Suite 4 EUR, platil bych zbytečně moc za služby, které nechci. U těchto emailů nemusím řešit ani spam, většinou z nich nic neposílám.

Moje dosavadní řešení bylo na svém serveru mít doménu int.example.com (int jako internal) a na ní mít tyto emaily (například ondrejsika@int.example.com, wp@int.example.com).

Toto řešení se mi nakonec přestalo líbit. Povedlo se mi totiž docílit toho, že emaily mohu mít v hezkém formátu (ondrejsika@example.com, wp@example.com) a nepoužívat více účtů v G Suite. Ukážu Vám, jak na to.

Provozuji vlastní emailový server Poste.io. Je to jeden Docker kontejner, který obsahuje SMTP, IMAP, webmail a Admin. Vytvořili to češi, je to fakt super. V něm jsem si vytvořil virtuální doménu example.com, na které si vytvářím jednotlivé účty. Dále jsem si vytvořil doménu gin.example.com (Google INput, podobnost s alkoholem náhodná), kterou jsem přesměroval na example.com, což znamená, že všechny emaily pro účty na gin.example.com se budou doručovat do schránek v doméně example.com. Používá se to například, když máte alias domény s pomlčkou a chcete doručovat emaily na obě domény (například ondrej@my-domain.com -> ondrej@mydomain.com, alice@my-domain.com -> alice@mydomain.com).

MX DNS záznamy domény example.com nechám na Google a MX pro gin.example.com nastavím na můj mailserver. Vypadá to asi takto:

sika@sika-x250:~$ host example.com
example.com mail is handled by 10 aspmx.l.google.com.
example.com mail is handled by 20 alt1.aspmx.l.google.com.
sika@sika-x250:~$ host gin.example.com
gin.example.com mail is handled by 10 mail.example.com.
sika@sika-x250:~$

V G Suite nastavím mému uživateli aliasy pro tyto jména (ondrejsika@example.com, wp@example.com) nebo doménový koš (akceptuje všechny emaly (cokoliv@example.com). Potom nastavím přesměrování těchto emailu na emaily v gin.example.com doméně, (která je interně doručuje na example.com). Poste.io nedělá DNS resilution pro domény, se kterými pracuje a proto se nepodívá, že example.com má být na Google, ale email doručí lokálnímu účtu. A to je celé. Stačí přidat nové emaily do mailového klienta.

Pokud mám správně nastavené SPF, mohu emaily z domény i odesílat a ano, budou ve složce odeslaná pošta.

Ondřej Šika

Jsem freelance DevOps konzultant a lektor. Zlepšuji práci vývojářských týmu zaváděním efektivních procesů ve vývoji. Naučím Vás používat prověřené nástroje a technologie, které povedou k rychlejšímu vývoji a bezpečnějšímu provozu vašeho software.

Ondrej Sika

ondrej@sika.io 📋
skoleni@sika.io 📋
+420 773 452 376 📋

Company ID
88114163 📋

VAT ID
CZ9302252102 📋

Zajímají Vás novinky?

Odebírejte můj newsletter a budete v obraze!

Website by Zuzana Jeschke