Jake Knapp: Sprint

Právě jsem dočetl knížku Sprint od lidí z Google Ventrures. Když jsem si knížku kupoval, myslel jsem si, že si kupuji návod, jak ryche udělat nějaký projekt. Ale o tom knížka vůbec není …

Kniha Sprint popisuje, jak otestovat nápad za týden. A nápad může být jakkoliv bláznivý. Vlastně, čím bláznivější, tím je to téma vhodnější pro sprint. Riskuji vlastně jen týden a v pátek budu mít hmatatelné výsledky, zda můj projekt může fungovat či nikoliv.

V knížce se dozvíte, jak nápad vhodně zvolit, jak na něm v teamu pracovat, vytvořit prototyp a vyzkoušet na zákaznících. Je nutná trocha představivosti, ale sprintem můžete testovat prakticky všechno. Od navržení prodejny nebo ordinace, přes software nebo weby až po hardwarové produkty.

Mnohé techniky z knihy se dají použít i mimo týdenní sprint, třeba když potřebujete společně něco vymyslet. Jsou lepší metody než brainstorming – ten podle autorů vůbec nefunguje. Také kvalitiativní rozhovory se zákazníky jsou velmi zajímavá oblast.

Už se těším až sprint nebo nějakou jeho část či upravenou variantu, (i když to příliš nedoporučuji) vyzkouším na nějakém reálném projektu. Přemýšlím i o použití ve skautském oddílu. Až si udělám osobní zkušenost se sprintem, jak ho popisují v knize, určitě o tom napíši.

Rád knihu půjčím: https://distlib.com/ondrejsika/169/
Nebo ji můžete zakoupit: https://www.melvil.cz/kniha-sprint/

Ondřej Šika

Jsem freelance DevOps konzultant a lektor. Zlepšuji práci vývojářských týmu zaváděním efektivních procesů ve vývoji. Naučím Vás používat prověřené nástroje a technologie, které povedou k rychlejšímu vývoji a bezpečnějšímu provozu vašeho software.

Ondrej Sika

ondrej@sika.io 📋
skoleni@sika.io 📋
+420 773 452 376 📋

Company ID
88114163 📋

VAT ID
CZ9302252102 📋

Zajímají Vás novinky?

Odebírejte můj newsletter a budete v obraze!

Website by Zuzana Jeschke