Novinky v roce 2020

Tento článek je vlastně shrnutí toho co jsem do teď dělal a také jaké věci plánuji. Je toho opravdu hodně. Článek jsem poslal také jako můj první newsletter v roce 2020.

Kompletní DevOps Pipeline

Od teď nabízím školení a konzultace celé DevOps pipeline na open source stacku.

Školím tyto technologie, které na sebe krásné navazují a tvoří ucelený DevOps proces:

Verzovani v Gitu, správa repozitářů v Gitlabu. Nasazování aplikací v Dockeru do Kubernetes, automaticky pomocí Gitlab CI. Správa infrastruktury pomocí Terraformu a konfigurace pomocí Ansible. Správa logu v ELK / EFK a monitoring pomocí Promethea.

Nové kurzy do roku 2020

Do roku 2020 jsem si připravil nové kurzy na termata Terraform, Prometheus a ELK / EFK. Dále dělám kurzy Proxmoxu s Michaelem Kaplanem a React & Next.js se Zuzkou Jeschke.

Terraform

Terraform Vám usnadňuje spravovat infrastrukturu jako kód. To znamená v Gitu a se vším co k tomu patří. Merge / Pull Requesty, code review, forky a další. Správa vaší infrastruktury (public a private cloud) se stane jednodušší a mnohem přehlednější.

Zajímá Vás Terraform? Více na stránce Školení Terraform

Prometheus

Na Kubernetes navazují další témata: monitoring a správa logu. Monitoring a metriky nám obstarává Prometheus. Je to graduated project (stejně jako Kubernetes) pod CNCF.io a je velmi pěkně integrovatelný s moderními aplikacemi jako je Kubernets, Traefik, CAdvisor (monitoring Dockeru). Je to robustní systém na sbírání metrik a monitoring.

Více na stránce Školení Prometheus

ELK / EFK

Jako druhý nástroj navazující na Kubernetes je ELK nebo Elastic Stack. Je to sada nástrojů na správu logu: Elastisticsearch (storage), Logstash / Fluentd (log parsing), Kibana (dashboard). Do ELK stacku můžete agregovat logy nejen z Kubernetes, ale veškeré vaše logy. Budete mít full text index nad logy a mnohem jednodušší práci s nimi.

Více na stránce Školení ELK / EFK. Kurz bude k dispozici začátkem února.

Proxmox

Proxmox je virtulizační platforma používající KVM (Kernel Virtual Machines). Je to velmi dobrá open source alternativa k VMware, která poskytuje, live migrace VMs, zálohování, snapshoty a mnoho dalšího. Má také integrovanou podporu distribuované storage CEPH.

Školení dělám já a Michael Kaplan. Více na stránce Proxmox

React & Next.js

Kromě DevOps hodně pracují s Reactem a Next.js. Proto jsme se Zuz rozhodli připravit také školení Reactu. Na školení intenzívně pracujeme.

Více informací bude na stránce Školení React & Next.js. Školení dělám já a Zuzana Jeschke. Kurz bude k dispozici začátkem února.

Články z roku 2019

Začal jsem také psát články, ty nejzajímavější jsou zde:

Videokurzy

Připravuji video verze mých nejpopulárnějších školení: Docker, Kubernetes, Terraform a Gitlab CI. Budou k dispozici koncem Ledna. Více informací je na stránce Videokurzy.

Každy videokurz obsahuje úvod do dané technologie a step-by-step lekce jak řešit konkrétní problémy a jak s nástrojem efektivně pracovat. Videokurzy mám za zaváděcí cenu 3000 CZK za kurz za osobu, při koupi všech čtyř najednou je cena 3200 CZK.

Pokud jej chcete koupit do firmy cena videokurzu je 10 000 CZK pro všechny zaměstnance.

Opakování je matka moudrosti, pokud jste u mě měli školení na dané téma, kurz máte se slevou 50% čili za 5000 CZK pro firmu.

Trainera

Založil jsem firmu Trainera s.r.o., pod kterou začínáme dělat školení pro větší společnosti a ve větším teamu. Pořád zůstávám jako freelancer a pořád Vám jsem schopný konzultovat a školit DevOps sám, ale mám po svých kurzech větší poptávku než stíhám obsloužit a proto jsem založil firmu abych nemusel výrazně zdražit a zaměřit se jen na banky a velké korporace. Rozšiřují team a snažím se ve více lidech školit ve stejné úrovni v jaké jsem školil do teď. Držte mi palce.

Můžete se podívat na nabídku kurzů od Trainera.io, ale je to zatím de facto to co nabízím já. Pokud chcete spolupracovat výhradně se mnou, nic se pro Vás nemění.

Meetupy

Jako další výzvu jsem bral pomoc komunitě a chtěl jsem část svých znalosti předat dál. Proto jsem založil meetup group v Salzburgu. Proč Salzburg? Rád jezdím do hor a neměli tam DevOps meetupy, tak je Salzburg spojení příjemného s užitečným.

Salzburg DevOps Meetups

Na Meetups máme 30 lidí a v únoru plánujeme první meetup o Dockeru a Kubernetes.

Více na meetup.com/Salzburg-DevOps-Meetups

Závěrem bych rád poděkoval

Vám za dosavadní spolupráci a Váš zájem. Budu se snažit zlepšovat DevOps a procesy v IT firmách nejen v České Republice. Díky, že jste se mnou.

Sám bych všechno co jsem zde sepsal určitě nezvládl. A ani bych se nedostal do stavu v kterém jsem teď. Chtěl bych tímto poděkovat mému teamu za obrovské úsilí, které vynaložili.

Jmenovitě Martinovi Jurčovi (jurco.io), který mi manažuje operations včetně klientů a marketingu. Martin mi skvěle nastavil firemní procesy, udělal migraci z naprostého punku do CRM (která mě bolela, ale musím si přiznat že přinesla své ovoce) a řídí vše co nemusím dělat já. Já se díky tomu mohu naplno věnovat technickým věcem a školením. Pokud budete potřebovat poradit s podobnými věcmi, zkuste požádat Martina.

Dále bych rád poděkoval Zuzce (zuzjes.com), přítelkyni, která mě ne jen podporovala, ale udělala hromadu práce na webech v Reactu.

Díky také patří Kátě, která mi pomáhala s obecnou agendou a řešila za mě úkoly, na které jsem neměl čas ani chuť.

Ať se Vám daří v roce 2020

PF 2020

Ondřej Šika

Jsem freelance DevOps konzultant a lektor. Zlepšuji práci vývojářských týmu zaváděním efektivních procesů ve vývoji. Naučím Vás používat prověřené nástroje a technologie, které povedou k rychlejšímu vývoji a bezpečnějšímu provozu vašeho software.

Ondrej Sika

ondrej@sika.io 📋
skoleni@sika.io 📋
+420 773 452 376 📋

Company ID
88114163 📋

VAT ID
CZ9302252102 📋

Zajímají Vás novinky?

Odebírejte můj newsletter a budete v obraze!

Website by Zuzana Jeschke