Zhodnocení roku 2020 a plány na rok 2021

Rok 2020

Další úspěšný a náročný rok je za mnou. Bez Vás bych to však nedokázal. Díky. A co se v roce 2020 dělo?

  • Nové kurzy
  • DevOps Live
  • Implementace DevOps

Nové kurzy 2020

Minulý rok jsem ke svým populárním školením Gitlab CI, Dockeru, Kubernetes a Terraformu přidal dalších 5 a rozšířil jsem nabídku kurzů tak, že pokrývají celou DevOps pipeline.

Moje nové kurzy jsou:

Pokud máte zájem o nějaké školení nebo jen dotaz, napište mi na ondrej@sika.io.

DevOps Live

V polovině roku 2020 jsem začal dělat streamy live codingu, DevOps Live, a k dnešnímu dni jsme měli 8 eventů na témata Dockeru, monitoringu, Terraformu, a dalších ... Souhrnný blog post DevOps live streamů z 2020 je zde: DevOps Live 2020

Streamy celkem vidělo už téměř 1000 programátorů, co považuju za velký úspěch a proto v nich chci pokračovat i do budoucna. Koukněte na témata pro rok 2020.

Implementace DevOps

Já a můj team jsme pro klienty začali v minulém roce dělat DevOps implementace na míru. Jako firma hezky škálujeme. Pokud máte zájem o spolupráci, napište mi email na ondrej@sika.io.

Plány pro rok 2021

A co plánuji do nového roku? Je toho hodně, velkou část projektů jsme rozjeli v roce 2020 a i dříve. Teď nás čeká jejich rozvoj:

  • Nové kurzy
  • Skoleni.io
  • Trainera.io
  • Meetupy & Community
  • Devopsaci.cz

Nové Kurzy 2021

Plánuji 4 nové kurzy na kterých teď pracuji a které budou brzy k dispozici (Q1).

  • Vault - Secret Management
  • OpenStack (pro vývojáře) - Úvod do správy infrastruktury v OpenStacku
  • AWS (Úvod) - Úvod do cloudové platformy AWS
  • Azure (Úvod) - Úvod do cloudové platformy Azure

Zaujali mě 2 nové nástroje od HashiCorpu: Boundary a Waypoint. Musím si je vyzkoušet a pokud to bude dávat smysl, vytvořil bych kurzy i na ně.

Pokud by Vás kurzy zaujali, dejte vědět.

Skoleni.io

Poslední 3 měsíce v roce 2020 jsme připravovali portál Školení.io. Školení.io je portál, kde můžou freelance lektoři nabízet své IT školení a workshopy. Pro firmy je jednodušší hledat školení na jednom místě. Velkou inspiraci mi byl portál Na Volné Noze od Roberta Vlacha.

Portál Školení.io spouštíme v lednu 2020, na webu už však máme 9 skvělých lektorů a 30+ kurzů. Doufám, že další budou časem přibývat.

Pokud chcete nabízet svoje kurzy na portálu Školení.io, napište na spoluprace@skoleni.io.

Trainera

Do teď jsem školil jako freelancer. A mělo to své výhody. Vlastně je to má pořád. Velkou výhodou freelance lektora je to, že firmy poptávají přímo jeho. Chtějí konkrétní školení od konkrétního člověka.

Nevýhodou pak je to, že vše musím vyřizovat sám: od domluvy termínu po fakturace. A toho na mě už bylo moc. Zároveň poptávka po některých kurzech byla vysoká a můj kalendář se hodně plnil. Rozhodl jsem se rozšířit team a školení nabízet i pod brandem Trainera, primárně pro zahraničí.

Německo

Své školení chci expandovat za hranice, konkrétně do Německa. To co školím a dělám primárně v Čechách a na Slovensku chci posunout směrem na západ a otevřít první trh a to je Německo.

Jestli máte někdo zkušenost, budu moc rád, pokud mi dáte rady jak na to.

Meetupy & Community

V roce 2020 se moc meetupům a osobním setkáním nedařilo, doufám že se to v roce 2021 zlepší. Ale i tak se mi už nechce čekat a chci vykopnout meetupy a komunity, které připravujeme. I když budou meetupy ze začátku online, nemůžu se dočkat, až časem přejdeme do offline, face-to-face.

  • Vercel Czech Community
  • DigitalOcean Czech Community
  • Prague HashiCorp User Group
Vercel Czech Community

Vercel meetupy organizuji společně s Milanem Šulcem a první online meetup už je za námi. Jeho záznam je na webu vercel.cz.

DigitalOcean Czech Community

DigitalOcean používám rád a rozhodně v Čechách nejsem jediný, chci se potkávat s dalšími lidmi a sdílet zkušenosti s tímto menším cloudem. Věřím, že hodně lidem pomůže zlepšit jejich infrastrukturu, která občas stojí na ne úplně kvalitních poskytovatelích.

Přidejte se na digitalocean.cz

Prague HashiCorp User Group

Meetupy na témata Terraformu, Vaultu a vlastně všech nástrojů HashiCorpu jsem chtěl začít dělat už minulé jaro, bohužel do toho přišla corona. Ale protože letos je všechno online a lidé si na to zvykli, chci začít hned.

Více informací na: hashicorp.cz

Devopsaci.cz

Je to největší krok k budování DevOps komunity v Čechách. Je tu hodně skvělých meetupů jako je Prague Containers, Cloud Native Prague a další, ale jsou to jen izolované meetupy, ne komunita jako jsou Frontendisti.cz, Backendisti.cz nebo Pehapkari.cz.

Proto jsem se rozhodl spojit DevOpsáky a založit Devopsaci.cz. Vím, že to nebude jednoduché, budu rád za jakoukoliv radu a pomoc. Díky.

Cílem komunity je spojit DevOpsaky do jedné skupiny, kde můžou řešit své problémy, postovat zajímavé novinky a vzdělávat se.

Devopsáci, spojme se na Devopsaci.cz


Pevně věřím, že se v novém roce nepříznivá situace s covidem uklidní a my se budeme moci na školeních nebo na pivu zas potkávat osobně.

Přeju Vám všem hodně zdraví a energie do roku 2021,
O.

Ondřej Šika

Jsem freelance DevOps konzultant a lektor. Zlepšuji práci vývojářských týmu zaváděním efektivních procesů ve vývoji. Naučím Vás používat prověřené nástroje a technologie, které povedou k rychlejšímu vývoji a bezpečnějšímu provozu vašeho software.

Ondrej Sika

ondrej@sika.io 📋
skoleni@sika.io 📋
+420 773 452 376 📋

Company ID
88114163 📋

VAT ID
CZ9302252102 📋

Zajímají Vás novinky?

Odebírejte můj newsletter a budete v obraze!

Website by Zuzana Jeschke