Používám Google Workspace (dříve G Suite), protože je to stabilní poskytovatel u kterého jsem si jistý že mě emaily dojdou a že když bude jakýkoliv problém, kritická infrastruktura jako email bude fungovat. Email na Google ovšem není nejlevnější. Pokud potřebujete jeden účet, cena 5 USD/mo je prakticky zdarma, pokud potřebujete účtů 50, najednou je cena 50 * 5 USD/mo = 250 USD/mo což už není nejlevnější.

Ukážu Vám řešení, které používám.

Používám 2 domény: sikalabs.com a sikalabs.io. Doména sikalabs.com je na Google a sikalabs.io na mém serveru (poste.io).

Primární doménu na Googlu používám pro klíčové a kritické účty, svůj server potom na ty ostatní. Na mém serveru mě netrápí počet účtů a správa je pro mě výrazně jednodušší.

Účty pro klíčové lidi a služby mám na Google, například ondrej@, sales@, ... a platím za ně. Naopak ostatní věci mám na svém serveru, například externalteammember@, twitter@, invoice@, ...

Pro účty, které existují na primární doméně a ne na té sekundární mám nastavené přeposílání, když někdo napíše na ondrej@sikalabs.io, email se automaticky přepošle na ondrej@sikalabs.com.

Ondřej Šika

Jsem freelance DevOps konzultant a lektor. Zlepšuji práci vývojářských týmu zaváděním efektivních procesů ve vývoji. Naučím Vás používat prověřené nástroje a technologie, které povedou k rychlejšímu vývoji a bezpečnějšímu provozu vašeho software.