Pro ty kdo mě neznají, jsem IT Konzultant, Lektor, a Architekt se zaměřením na DevOps a programátor. Hodně cestuji a pracuji na cestách. Chci mít kancelář co nejvíce mobilní a automatizovanou.

Apple

Zhruba půl roku jsem kompletně na Apple poté, co jsem přešel z Linuxu (Debian + i3) na Macbook. Telefon, hodinky a ostatní jsem měl už dříve.

Musim říct, že jsem naprosto spokojen a už bych neměnil.

Mac

Na Mac jsem přešel z Linuxu a začátky byly těžké, ale zvládl jsem to. Teď musím říct, že jsem to měl udělat už dřív.

Nejlepší na Macu je, že prostě funguje. A to z pohledu programátora, managera i uživatele. Všechny tyto role se celkem dobře skloubí, zvlášť když mám od Apple skoro všechno.

Na Macu mi fungují věci, které potřebuji pro vývoj jako Git, yarn, VS Code, ... A dají se instalovat přes balíčkovací manager brew podobně jako na Linuxu. Dále na Macu fungijí věci jako Skype for Business, jsou pro něj aplikace jako Notion (s offline podporou) a celkově věci, které začínám používat.

A v neposlední řadě to že fungují tiskárny "z krabice" a že mám synchronizované kontakty v počítači s těmi v telefonu. Také to, že na něm mohu jednoduše upravovat fotky a to nejen z iPhone.

Akorát mi chybí tiling window manager i3, ale zvykl jsem si.

iPad Pro LTE

Když jsem si za skoro 50 000 CZK kupoval iPad Pro 11" s LTE a klavesnicí, říkal jsem si, zda to není zbytečně moc (muj Macbook 15" i7 16GB stal 32 000 CZK). Ale ukázalo se, že iPad Pro je skvělý pracovní nástroj (i bez iPad OS) a to hlavně na cestách.

Klavesnice je úplně v pohodě na psaní emailu i práci v terminálu, chybí mi na ní escape, ale dá se to zvládnout. Ve Vimu se dá escape nahradit ctrl+[.

Připlatil jsem si za LTE verzi a dobře vím proč. Chci mít LTE přímo v iPadu a nechci se muset připojovat k intetnetu přes telefon (Vodafone umožňuje sdílení dat na 2 sim) a to ze dvou důvodů. Zaprvé otevřu iPad a můžu pracovat a za druhé, můžu iPad používat jako hotspot pro Mac. Je to skvělé na cesty, můžu mít iPad v batohu a tlačítkem wifi se k němu připojím z Macu aniž bych ho musel vyndat. A proč používat iPad jako hotspot a ne iPhone? Jednoduše, má větší baterii a to hodně.

Apple Watch

Když jsem si pořizoval Apple watch, přemýšlel jsem, zda to má smysl, cca po půl roce používání musím říci, že to byl dobrý nápad. Zvláště po té, co Revolut spustil Apple Pay.

Na hodinkách využívám převážně tyto funkce, v pořadí jak jsou zde uvedeny:

  • Apple Pay - naprosto dokonalé, nemusím vytahovat peneženku ani telefon - není to žádný boost produktivity, ale super pohodlné.
  • Apple Health - monitoring a upozornění abych se hýbal - jako programátor potřebuji. Také mi to hlídá, abych se každou hodinu zvednul a trošku prošel.
  • Zvednutí hovoru na hodinkách - Skvělé v Autě (bez CarPlay), na kole nebo v horách, kdy mám telefon v batohu. Nebo když ho mám někde po bytě.
  • Psaní SMS - můžu odeslat SMS bez toho, abych musel hledat a vyndavat telefon. Zase super v autě.
  • Hledání telefonu
  • Zaznamenávání sportu - Lezení, běhání
  • Toggl - trackovani casu kdyz nejsem u PC

G Suite (dříve Google Apps)

Používám G Suite na vlastní doméně a jsem s tím OK, nechtěl bych však používat Gmail zdarma. Proč, to mám popsane v článku Proč by každý měl mít svoji domenu.

Gmail

Je to spolehlivý email, ma výborný spam filter a zároveň vím, že když něco pošlu já, dorazi to do Inboxu ne do spamu. Je více alternativ jako Fast Mail nebo Proton Mail, ale já chci používat Google Kalendář a ostatní G Suite aplikace a nemám s Gmailem problém, nechci řešit a platit další službu.

Google Calendar

Google Kalendář je super. Velkou výhodu vidím v tom, že hodně firem a lidi jej má také a funkce na sdílení kalendáře, editování eventu a další prostě skvěle fungují.

Google Docs

Používám na sdílené dokumenty, které musí používat i lidé bez Macu.

Telegram

Jako primární messenger používám Telegram. Funguje na všech platformách, nemá reklamy, je rychlý a stabilní. Sychnronizuje zprávy prez všechny zařízení a podporuje také šifrované zprávy a volání. Naprosto mi vyhovuje.

WhatsApp nemám a Facebook Messenger jsem přestal používat když do něj přidali reklamy. Používám tedy email, SMS/iMessage a Telegram. Ještě na některých projektech pro pracovní komunikaci Slack.

Todoist

Todoist je skvělá jednoduchá aplikace na todo listy a seznamy všeho druhu. Výhodou je, že se dá jednoduše sdílet a má super appky, což se hodí na nákupy. Super byl nákup na tábor, kde jsme ve více lidech škrtali z jednoho seznamu. Zároveň má aplikaci pro Apple Watch - můžu poznámky diktovat a můžu je procházet bez telefonu.

U Todoistu se dá skvěle používat free verze, já si platim PRO (cca 30 USD ročně), za forward emailu do Todoistu. Za mě rozhodně funkce, která mi za ty peníze stojí. A taky je rád podpořím.

Notion

Notion je pro mě primárně nástroj na knowledge base - místo, kam si píšu vsechno, co potrebuji vědět a i s někým sdílet. S teamem v práci i s rodinou.

Proč jsem si vybral notion, píšu v článku Vyber osobni wiki.

Notion obsahuje dokumenty, které se mezi sebou dají linkovat a procházet (ne jako Google Docs) i jednoduché tabulky, které se mezi sebou dají linkovat - něco jako AirTable.

Je tam hromada pluginu na vechno, jako například integrace s Google Docs nebo mapami.

Notion je nový projekt a rychle se vyvýjí.

Calendly

Drive drtivá většina emailů, co jsem si vyměnil s klienty a nejvíce času, co jsem strávil na domlouvání zakázky - školení bylo ohledně domlouvání termínu. To Calendly řeší. Každý si může zarezervovat volný termín přes Calendly sám. Calendly si samo zjišťuje z kalendáře, kdy mám čas. Každý si může přes Calendly vybrat termín jaký chce a já nemusim řešit, komu jsem jaký termín rezervoval a co si nakonec vybral.

Fakturoid

Fakturoid je pro mě také velké zjednodušení, protože jsem plátce DPH, používám Solo+. Zrychluje mi to fakturaci, hlída a páruje mi to platby. Vystavění faktury je záležitost pod minutu.

Toggl

Toggl je jednoduchý nástroj na měření času. Naprosto jednoduchý a dostačující i ve verzi zdarma. Jediné, co mi na něm chybí je aplikace pro Apple Watch.

Password managery

Passbolt

Pro sdílení hesel v teamu používám Passbolt na vlastním serveru. Je to open source password manager v browseru, který byl výtvorem pro Lucemburskou vládu.

LastPass

LastPass používám pro osobní věci, výhodou je, že funguje i na telefonu a iPadu.

Apple Password & Google Password

Málo důležitá hesla mám uložená v Apple a v Google. Je to prostě jednodušší a když mi Google kompromituje heslo do Alzy, není to tak strašný.

Ondřej Šika

Jsem freelance DevOps konzultant a lektor. Zlepšuji práci vývojářských týmu zaváděním efektivních procesů ve vývoji. Naučím Vás používat prověřené nástroje a technologie, které povedou k rychlejšímu vývoji a bezpečnějšímu provozu vašeho software.